ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οι κατσαρίδες είναι κοσμοπολίτικα είδη και συναντώνται όπου υπάρχει και ζει ο άνθρωπος. Συχνάζουν σε σκοτεινά μέρη με υγρασία, οργανική ουσία και ησυχία. Έτσι τις βλέπουμε σε υπόγεια, αποχετεύσεις, κουζίνες, κάτω από ψυγεία κλπ.

Είναι έντομα εξαιρετικής αντοχής λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητας τους σε διάφορα περιβάλλοντα και συνθήκες. Σε απολιθώματα βρέθηκε ότι ζούσαν πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.

Ειδικα χαρακτηριστικα κατσαριδων :
  • Ζουν περίπου 1 μήνα χωρίς τροφή.
  • Ζουν περίπου ½ μήνα χωρίς νερό.
  • Ζουν περίπου 1 εβδομάδα χωρίς την κεφαλή.
  • Εισέρχονται από οπές με ελάχιστο 1,5mm.

Οι κατσαρίδες είναι έντομα αποκρουστικά στην όψη και μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια και μύκητες με το σώμα ή το κυκλοφορικό τους σύστημα. Είναι υπεύθυνες για πληθώρα αλλεργιών. Στην νοτιοανατολική όμως Ασία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο και ως εκλεκτός μεζές!!!!!

Τα κυριότερα είδη που εντοπίζουμε στην Ελλάδα είναι :

  • Blattella germanica (η «μικρη ξανθια»)

Είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο είδος στον κόσμο και το πιο κοινό έντομο που βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Βρίσκονται συνήθως κοντά σε πηγές υγρασίας και τις συνταντούμε κυρίως σε ντουλάπια κουζίνας, στο WC, σε ηλεκτρικές συσκευές και αποθήκες τροφίμων.

Το μέγεθος τους κυμαίνεται μεταξύ 10mm και 15mm. Ξεχωρίζουν από το χαρακτηριστικό τους καστανόξανθο χρώμα και η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι 5 μήνες.

Η θηλυκή κατσαρίδα μεταφέρει σε ένα προστατευτικό κάλυμμα σαν κάψουλα τα αυγά της τα οποία χρειάζονται 2 με 4 εβδομάδες για να εκκολαφθούν και οι νύμφες αναπτύσσονται σε διάστημα μεταξύ 1,5 με 4 μήνες.

Είναι ζώο παμφάγο όπως όλες οι κατσαρίδες και αν βρεθούν σε χώρο εκτός κουζίνας και WC σημαίνει ότι ο χώρος έχει μεγάλη προσβολή

  • Blatta orientalis   (Ανατολιτικη ή Κοινη κατσαριδα)

Το τέλειο έντομο έχει μήκος περίπου 30mm και έχει σκούρο καφέ έως μαύρο χρωματισμό. Έχουν διάρκεια ζωής έως 8 μήνες και η εκκόλαψη των αυγών τους γίνεται σε 2 μήνες. Σε αντίθεση με τα αρσενικά οι θηλυκές δεν έχουν ανεπτυγμένες πτέρυγες.

Ζουν κυρίως σε υπονόμους και φρεάτια και εισέρχονται εντός των κτιρίων από τις σωλήνες αποχέτευσης. Είναι έντομα νυκτόβια και παμφάγα και αναπτύσσονται κυρίως σε θερμοκρασίες 20-28 βαθμών Celsius, τις ψυχρότερες σε σχέση με τα άλλα είδη κατσαρίδων.

Η ανατολίτη ή Κοινή κατσαρίδα τρέχει αντί να πετάει.

  • Periplaneta Americana  (Αμερικανικη Κατσαριδα)

Η αμερικάνικη κατσαρίδα σε τέλειο έντομο μπορεί να φτάσει τα 30 έως 45mm μήκος σώματος και την διακρίνει το γυαλιστερό καφέ χρώμα της. Στα αρσενικά το   μήκος των φτερών είναι πιο μεγάλο από ότι στα θηλυκά.

Η διάρκεια ζωής της είναι συνήθως 1 χρόνος αλλά υπό τέλειες συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια ζωής. Τα αυγά της εκκολάπτονται σε 1 με 2 μήνες.

Συναντώνται κυρίως σε φρεάτια, σε αγωγούς και  στο εσωτερικό των κτιρίων κυρίως στις κουζίνες. Είναι έντομα νυκτόβια και παμφάγα και το καλοκαίρι συναντώνται κυρίως σε σκουπιδότοπους, αυλές σπιτιών και δρόμους.

Το μεγάλο μήκος των φτερών δίνει την ψευδαίσθηση ότι πετάνε αλλά η πτήση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως την ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας.

  • Supella longipalpa (Κατσαριδα με δακτυλιους)

Το τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περίπου 15mm και διακρίνεται για το κιτρινοκαφέ του χρώμα. Και τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν φτερά με αυτά των αρσενικών όμως να είναι λίγο πιο μακριά.

Τα αυγά τους εκκολάπτονται σε 1 με 2 μήνες και χρειάζονται έως και 4 μήνες για να ενηλικιωθούν. Το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας είναι νυκτόβιο και παμφάγο και τρέφονται με αμυλώδη προϊόντα, όπως ταπετσαρίες τοίχων, ράχες βιβλίων αν και μπορούν τραφούν και με μη οργανικά προϊόντα.

Ζει σε θερμαινόμενα κτίρια ή γενικά σε μέρη με αρκετά υψηλή θερμοκρασία και όχι τόσο υγρά.

Το συγκεκριμένο είδος λόγω του μήκους  των φτερών δίνει την ψευδαίσθηση ότι πετάει αλλά η πτήση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως την ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας.

Call Now ButtonΚαλέστε μας